Blockchain technologie: stap voor stap de patiënt in de driver’s seat

Auteur
Jeroen van Megchelen
Gepubliceerd op
23-11-2018
Categorie
Columns

 

Blockchain is een datastructuur technologie die het mogelijk maakt om een digitaal grootboek van de transacties te creëren en te delen binnen een gedistribueerd netwerk van computers. Zo kunnen processen worden geoptimaliseerd en verschillende supply chains (zowel intern als extern) met elkaar worden verbonden.

Blockchain technologie biedt op vier manieren toegevoegde waarde in de zorg. Juist de combinatie van deze vier elementen is voor mij uniek, want los zouden deze vraagstukken ook met andere technologieën opgelost kunnen worden.

  1. Onweerlegbaarheid: alles wat in de blockchain geproduceerd wordt is onweerlegbaar. Door de decentrale database structuur, kan een ongewenste inbreker de data niet aanpassen.
  2. Regie bij de cliënt: de patiënt of cliënt beheert de permissiestructuur met betrekking tot zijn of haar data. Hij of zij is de baas over zijn of haar eigen data.
  3. Allemaal dezelfde informatiebron: Alle gebruikers werken samen binnen dezelfde geautoriseerde bron van data. Op dit moment bestaat de zorgsector veelal uit datasilo’s. Het verbinden van al deze silo’s stelt de zorgsector ook in staat om duidelijkere profielen te schetsen en betere analyses uit te voeren.
  4. Administratieve optimalisatie: de blockchain stelt de gebruiker in staat real-time processen en administratie af te handelen. Hiermee worden fraudegevoelige stappen vermeden en worden administratieve processen automatisch en sneller afgehandeld.

De blockchain is momenteel een hype, mede door de wereld van de Bitcoin. Wij hebben met Ledger Leopard aangetoond dat de technologie ook daadwerkelijk werkt en een toegevoegde waarde levert in onder andere de zorg. Op dit moment zijn er niet veel bedrijven die succesvolle innovaties hebben ontwikkeld of geïmplementeerd. Het is namelijk zeer lastig om een blockchainconcept van de grond te krijgen. Dat zit hem in verschillende elementen.

Voor de implementatie is het noodzakelijk dat verschillende partijen samenwerken in een gedistribueerd netwerk. Het is van belang om alle betrokken partijen helder uit te leggen wat de voordelen zijn van de technologie. Dit bevordert de implementeerbaarheid. Daarnaast ondergaat de hele zorgketen een paradigma shift. De mindset van de hele keten is aan een transitie onderhevig. Het managen van de perceptie zie ik als een heilige graal in het implementatieproces. Tot slot zal ook de technologie nog stappen moeten zetten in de transactiesnelheid en het kunnen managen van de data. Hiervoor zijn structurele oplossingen noodzakelijk. We werken nu toe naar blockchain toepassingen voor op de mobiele telefoon van de patiënt/cliënt.

Blockchain technologie biedt een concept om de zorg anders in te richten. We zullen hier stap voor stap naartoe moeten werken.
Momenteel zijn we, in tegenstelling tot enkele revolutionaire denkers, pas bij stap 1: het kunnen implementeren van de technologie. Binnen twee jaar verwacht ik wel de eerste omwentelingen te zien in bestaande processen en kan de volgende stap worden gezet. Hiervoor zullen partijen als zorgverzekeraars en banken wel bereid moeten zijn om hun nieuwe rol te accepteren. Ook ontwikkelingen in wet- en regelgeving zijn hiervoor noodzakelijk. Pas vanaf stap 2 zal de blockchain een disruptieve impact hebben in de zorg en processen anders gaan inrichten. De patiënt/cliënt zit vanaf dan steeds meer in de driver’s seat..

Jeroen van Megchelen

Jeroen is CEO en CTO van Blockchain platform Ledger Leopard. Op jonge leeftijd begon hij al met het ontwikkelen van eigen applicaties en technologie voor verschillende grote investeerders. Met Ledger Leopard ontwikkelde hij de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log voor veilige digitale informatie-uitwisseling. Binnenkort implementeren zij samen met een verzekeraar de eerste toepassing in de praktijk.