Blockchain

Auteur
Team Zorg Enablers
Gepubliceerd op
25-11-2021
Categorie
Trends | Consulteren

 

Everything will be tokenized and connected by a blockchain one day

Fred Ehrsam

Definitie

Blockchain wordt gezien als een veelbelovende technologie voor de gezondheidszorg. Zoals al beschreven in een eerdere editie van Zorg Enablers laat de technologie zich moeilijk definiëren [1]. Blockchain is een databasetechnologie waarbij digitale informatie niet centraal op locatie is opgeslagen maar iedere partij een identieke kopie heeft van het grootboek. Wijzigingen in de database worden als ‘blokken aan een ketting’ gedistribueerd aan alle partijen waardoor er een groot netwerk ontstaat. Zodra het merendeel van het netwerk de wijziging geverifieerd heeft, wordt deze definitief veranderd. Blockchain maakt het mogelijk waarden zoals data of geld op een veilige manier online over te maken, omdat het minder fraudegevoelig is dan traditionele databasetechnologieën. Ook zijn transacties niet afhankelijk van de tussenkomst van een ‘trusted third party’ zoals een bank, verzekeringsmaatschappij of notaris [2-5].

 

Toepassingen & voordelen

Blockchain biedt kansen om individuen op een veilige wijze eigenaarschap te geven over hun persoonlijke data en geeft de mogelijkheid aan patiënten en zorgprofessionals om informatie veilig uit te wisselen [6]. De gebruiker kan bepalen wie zijn of haar data kan inzien en weet wat er over hem of haar wordt vastgelegd of gedeeld. Daarnaast faciliteert de technologie veilige data-uitwisseling in de zorgketen en reduceert het de administratieve last door processen te automatiseren, onder andere door het gebruik van smart contracts [7]. Door de integratie van processen en data nemen foutmarges af en dalen transactiekosten. Het gebruik van blockchain heeft de potentie om de transparantie, accuraatheid en efficiëntie van de zorg te verbeteren [8]. Het wordt steeds duidelijker op welke facetten in de gezondheidszorg toepassingen écht gebruik maken van de toegevoegde waarde van de technologie [9,10]. Enerzijds voor het bewaren en beheren van medische gegevens en het geven van informed consent [11]. Anderzijds in combinatie met het IoT om voorraden van bijvoorbeeld medicijnen te kunnen tracken en beheren om zo de supply chain te beveiligen en efficiënter in te richten [12].

 

Markt

Blockchain is steeds meer een mainstream technologie. Dit blijkt ook uit het feit dat steeds meer gezondheidsorganisaties cryptocurrency als betaalmiddel aanvaarden. Wereldwijd zijn er nu al ruim 23 verschillende ‘zorg’ cryptocurrencies beschikbaar [13]. In de gezondheidszorg worden de mogelijkheden van blockchain ook steeds meer toegepast [14]. Verwacht wordt dat de globale marktwaarde van blockchain in de gezondheidszorg over de periode 2021-2027 jaarlijks met 36,2% stijgt. En daarmee van een marktwaarde van $354,9 miljoen in 2020 naar $3,1 miljard in 2027 [15]. Daarbij gaat de farmaceutische sector voor ruim 44% van de markt verantwoordelijk zijn [16].

 

Drijvers

Toenemende druk op het zorg systeem
Veranderende zorgbehoeften
Groeiende beschikbaarheid (medische) data

Belemmeringen

Gebrek aan expertise
Te hoge kosten (ontwikkeling, aanschaf en onderhoud)
Onvolwassenheid van de toepassing

Er resten nog vraagstukken ten aanzien van privacy, schaalbaarheid en governance van de infrastructuur. Daarnaast is er (vaak nog) te weinig expertise om blockchain toe te passen bij instellingen of systemen. De interesse vanuit de farmaceutische industrie, die zich toelegt op precision medicine, vormt een extra stimulans om data op een efficiënte manier te bewaren [17-19]. Daarnaast stimuleert de groeiende beschikbaarheid van medische data de ontwikkeling van blockchain in de zorg.

 

Conclusie

De potentie van blockchain is zeer groot. Langzaam zien we dat de toepassingen van de technologie geen experiment meer zijn maar daadwerkelijk in het zorgproces geïmplementeerd worden. Blockchaintechnologie zal een bijdrage leveren aan het afbreken van de datasilo’s en het stimuleren van interoperabiliteit, integriteit en veiligheid van gegevens. De technologie en het gebruik draagt daarmee enerzijds bij aan de empowered patient, veiligheid van het systeem en supply chains en anderzijds aan de beweging richting autonome systemen.

Referenties

 1. Blockchain is niet voor iedereen de moeite waard. [online] Available at: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/blockchain/ [Accessed 24 August 2021].
 2. Unal, F., 2021. Blockchain. Wat is het en wat is de kracht?, [online] Starapple.nl. Available at: https://starapple.nl/2021/04/20/blockchain-wat-is-het-en-wat-is-de-kracht/ [Accessed 24 August 2021].
 3. Murray M., Blockchain explained, Reuters, 2018
 4. Deloitte United States. 2021. Blockchain: Opportunities for health care | Deloitte US. [online] Available at: https://www2.deloitte.com/us/en/pages/public-sector/articles/blockchain-opportunities-for-health-care.html [Accessed 24 August 2021].
 5. Legrand, J., 2021. The Future Use Cases of Blockchain for Cybersecurity. [online] Cm-alliance.com. Available at: https://www.cm-alliance.com/cybersecurity-blog/the-future-use-cases-of-blockchain-for-cybersecurity [Accessed 24 August 2021].
 6. Rosic A., What is Blockchain Technology? A Step-by-Step Guide For Beginners, 2018
 7. Van Duivenboden J., Blockchain in de Zorg, Nictiz, 2017
 8. Linn LK, MB., Blockchain for health data and its potential use in health IT and health care related research. 2016 [Available from: https://www.healthit.gov/sites/default/files/11-74-ablockchainforhealthcare.pdf]
 9. Finextra, Blockchain in Healthcare: make the Industry better, 2017
 10. Kaptein, Blockchaintechnologie in de gezondheidszorg, 2017
 11. Bean R., Will Blockchain Transform Healthcare?, 2018
 12. Arnold A., Is Blockchain The Answer To A Better Healthcare Industry?, 2018
 13. Merchant, S., 2021. See How Healthcare Cryptocurrencies Are Transforming Healthcare management. [online] AIM. Available at: https://www.aimblog.io/2021/01/29/see-how-healthcare-cryptocurrencies-are-transforming-healthcare-management/ [Accessed 24 August 2021].
 14. Hasselgren, A., Kralevska, K., Gligoroski, D., Pedersen, S. and Faxvaag, A., 2021. Blockchain in healthcare and health sciences. [online] Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S138650561930526X [Accessed 24 August 2021].
 15. MarketWatch. 2021. Blockchain in Healthcare Market Size 2021 Global Share, Business Growth, Trend, Segmentation, Top Key Players Analysis Industry, Opportunities and Forecast to 2027. [online] Available at: https://www.marketwatch.com/press-release/blockchain-in-healthcare-market-size-2021-global-share-business-growth-trend-segmentation-top-key-players-analysis-industry-opportunities-and-forecast-to-2027-2021-08-23 [Accessed 24 August 2021].
 16. GM Insights, Blockchain technology in the healthcare market, 2020 [Available from: https://www.gminsights.com/industry-analysis/blockchain-technology-in-healthcare-market]
 17. Harvard Business Review. 2021. Why Big Pharma Is Betting on Blockchain. [online] Available at: https://hbr.org/2020/05/why-big-pharma-is-betting-on-blockchain [Accessed 24 August 2021].
 18. Espeo Blockchain, How a blockchain application can work for the pharmaceutical supply chain, [Available from: https://espeoblockchain.com/pharmaceutical-supply-chain/]
 19. Genetics, H. and Medicine, P., 2021. What is precision medicine?: MedlinePlus Genetics. [online] Medlineplus.gov. Available at: https://medlineplus.gov/genetics/understanding/precisionmedicine/definition/ [Accessed 24 August 2021].