Improve Platform

Auteur
Team Zorg Enablers
Gepubliceerd op
15-11-2020
Categorie
Implementaties | Consulteren

 

Mede door de digitale transformatie van de zorg speelt data een steeds grotere rol. Data-platformen worden steeds belangrijker, maar het is cruciaal om de balans te bewaken tussen ‘persoonlijk’ en ‘privacy’. Het Improve Platform is een platform voor patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers om veilig te communiceren. Dankzij het platform kunnen vragenlijsten, informatie en filmpjes veilig en eenvoudig gedeeld worden tussen zorginstellingen en patiënten. Dit verlaagt de administratieve druk voor zorgprofessionals en patiënten profiteren van betere informatie. Daarnaast is het platform met bijna alle databronnen te koppelen door hun api-structuur.

Recentelijk werd de dienst DVZA-as-a-Service (DaaS) gelanceerd; een onafhankelijk platform voor ziekenhuizen en zorginstellingen om te kunnen voldoen aan de nieuwe vereisten voor data uitwisseling tussen patiënten en instellingen. DVZA staat voor DienstVerlener ZorgAanbieder binnen het MedMij afsprakenstelsel. Dankzij DaaS is het voor instellingen mogelijk om eenvoudig en veilig medische gegevens in EPD’s of ECD’s voor andere zorgverleners te ontsluiten en voor patiënten en cliënten middels alle MedMij-gecertificeerde PGO’s. Het platform staat open voor integratie met andere systemen, maar hanteert daartoe strenge standaarden. Marco Woesthuis, CEO Open HealthHub: “Het Improve Platform kan gezien worden als een meterkast waar alle stekkers in passen omdat de koppelingen gestandaardiseerd worden. En de meterkast zorgt er ook voor dat alles geüpdatet blijft. Zo ontzorgen we de zorginstellingen en bevorderen we optimale gegevensuitwisseling, met toestemming van de patiënt, tussen zorgprofessionals onderling.”

Het Improve Platform is inmiddels geïmplementeerd binnen diverse zorginstellingen. Ook bij Careyn in Utrecht werd recentelijk de implementatie van het platform met de kwalificatie DaaS succesvol afgerond. “Binnen Careyn wordt gewerkt met verschillende ECD-systemen. Om optimale gegevensuitwisseling te kunnen borgen, waren ze op zoek naar een ervaren en onafhankelijke partij om de verschillende bronsystemen te koppelen. Met de aanstaande vereisten rondom gegevensuitwisseling en door deelname aan de PGO-proeftuin van het VIPP InZicht subsidieprogramma, bestond ook binnen de organisatie de ruimte om te experimenteren en te investeren,” aldus Woesthuis. Dankzij het platform is Careyn nu in staat om hun data eenvoudig en veilig uit te wisselen. Interconnectiviteit, ontzorgen met technische expertise en draagvlak zijn hierin belangrijke aandachtsgebieden geweest.

Het Improve Platform onderscheidt zich vanwege de volledig end-to-end encryptie en de mogelijkheden voor gebruikers om hun trajecten naar wens aan te passen. Veiligheid by design is een van de belangrijkste pijlers van het platform en dat dragen ze ook nadrukkelijk uit door zorgprofessionals mee te nemen in de privacy issues bij het gebruik van data. Woesthuis: “Ons Improve platform kan niet bij de data, die zorgprofessional en patiënt uitwisselen. Wij willen dat simpelweg niet eens kunnen. Verdienen aan data vinden we medisch-ethisch gezien niet kunnen. Wij noemen dat data-ethiek.”

Zorginstellingen zijn steeds meer bezig met het standaardiseren van gegevens en, mede door corona, heeft de digitalisering van de zorg een ware vlucht genomen. Ook de overheid is met nieuwe wet- en regelgeving steeds meer aan het afdwingen. Woesthuis: “We kunnen er echter nog niet vanuit gaan dat morgen alles gestandaardiseerd is. Daarom is juist een toepassing zoals DaaS zo goed, omdat deze data uit bestaande en verouderde systemen kan vertalen en koppelen met software dat wel voldoet aan de standaarden”. Open HealthHub blijft de komende tijd de functionaliteiten van het platform uitbreiden en kijkt ook naar koppelingen met bijvoorbeeld thuismonitoringsapparatuur en Electronic Data Capture-systemen welke worden gebruikt voor onderzoek. Daarnaast is Open HealthHub, in samenwerking met zorg- en onderzoeksinstellingen uit binnen- en buitenland, internationaal gegaan. Maar afstappen van hun principe van veiligheid by design doen ze niet. “Het is onze ambitie om het meest vertrouwde en betrouwbare platform voor informatie-uitwisseling tussen artsen en patiënten in Europa te zijn. We geven de garantie: er kijkt niemand mee als de arts en patiënt informatie uitwisselen”.

 

Open HealthHub

Marco Woesthuis is CEO en co-Founder van Open HealthHub. Samen met Martijn Verhoeven (CTO en co-founder) richtte hij in 2015 Open HealthHub op, een start-up gericht op het ontwikkelen van een platform voor patiënten en artsen om veilig en vertrouwd met elkaar te kunnen communiceren